Hogyan csinálj profi videókat a telefonoddal? VIDEÓVAL

Hogyan csinálj profi videókat a telefonoddal? VIDEÓVAL
  • Post author:
  • Post category:Youtube

Az egyik legnagyobb tévhit a Youtube csatorna indításával kapcsolatban, hogy mindenképpen be kell hozzá szerezni egy kamerát. Egy kamera alapesetben is több százezer forintos befektetés, persze, hogy ez elijeszt attól, hogy elkezdd a Youtube videók gyártását. Pedig már most ott van a kezedben (zsebedben, asztalodon) az eszköz, amivel ezt megteheted, ami nem más, mint az okostelefonod. Mindegy, hogy egy Iphone vagy egy Androidos készülék, ha csak most ismerkedsz a Youtube-al, akkor bőven elég lesz az elején, és az “elején” alatt, akár az első pár évet értem (igen, jól olvastad, évet!). Nézd meg Cserta Szandra, a Kívül Belül Boldogság alapítójának Youtube csatornáját, akinek a fő marketingeszköze a videó, és aki még mindig a videói jó részét telefonnal készíti. Vagy ott van Hormonmentes Janka, aki több tízezer feliratkozóig telefonnal csinálta a videóit. Ebben a posztban abban segítek, hogy hogyan kezdj bele a videókészítésbe a telefonod segítségével, akár már ma.

1. lépés: ellenőrizd a beállításokat

Az elmúlt években gyártott telefonok szinte mindegyike képes FullHD videó felvételére (ezt általában a beállítások menü alatt 16:9 FHD 1920×1080 px beállításai alatt találod), ami még évekig elég lesz a Youtube-ra gyártott beszélő fejes videókhoz. Ha nem találsz FullHD felbontást a beállításaid között, akkor válaszd a sima HD-t (1280×720 px), ez is elég ahhoz, hogy jó minőségű videókat készíts a telefonoddal. Tipp: a telefon hátsó kamerája van, hogy jobb képfelbontásban készít felvételt, mint az első, ezt érdemes tesztelned.

2. lépés: fordítsd el a telefonod

Egyre több social média felület ad lehetőséget arra, hogy álló, portré módban rögzített videókat töltsünk fel az internetre (lásd: a TikTok térhódítása), a Youtube azonban továbbra is a 90 fokkal elfordított, fektetett videókat támogatja. Miután ellenőrizted a beállításokat, fordítsd el a telefonodat, mielőtt elindítanád a felvételt. Figyelj arra is, hogy milyen kivágást vesz a telefonod; vagyis úgy állítsd be a képet, hogy lehetőleg középen ülj, és kitöltsd a képet a fejed tetejétől a mellkasodig/derekadig.

3. lépés: stabilizáld a képet

A legegyszerűbb, ha beszerzel egy állványt, vagy ha már van otthon állványod, akkor veszel hozzá egy állványhoz csatlakoztatható okostelefon tartó adaptert (ez az, ami a legtöbb szelfibot végén is van – általában leszerelhető egyébként). Ha van a háztartásban egy kallódó szelfibot, használd azt, miközben felveszed a videót – ez már segíthet stabilabbá tenni a képet (sőt, vannak olyan szelfibotok, amik egyben állványok is). Ha nincs egyik sem, akkor fogj egy halom könyvet, tornyozd fel addig a magasságig, ahonnan a videót szeretnéd felvenni, és támaszd ki rajta a telefont.

4. lépés: figyelj a háttérre és a fényre

Keress olyan helyet a videózáshoz, ahol a fénnyel szembe kerülsz – a legjobb, ha le tudsz ülni egy ablakkal szemben. Még jobb, ha az ablak előtt van egy vékony függöny is, ami szép, szűrt fényt ad. Ha megtaláltad a fény szempontjából tökéletes helyet, akkor ellenőrizd, hogy mi van a háttérben, mi az, amit a nézőid látni fognak. Pakold el a szennyes ruhákat, szemetet és minden olyan zavaró tényezőt, ami elvonja a figyelmet rólad, vagy ami nem esztétikus. Nincs szükséged bonyolultan felépített háttérre, ameddig izgalmas, érdekes és hasznos, amit mondasz.

5. lépés: hangminőség

A telefonok beépített mikrofonja bőven jó minőségű hangfelvételre képes, hosszútávon azonban érdemes beszerezned egy pár ezer forintos csíptetős mikrofont. Addig is, érdemes pár dolgot észben tartanod. Egyrészt, ülj minél közelebb a telefonhoz, mert a mikrofonjaik úgy vannak kitalálva, hogy a hozzájuk közelebb eső hangot veszik jó minőségben. Másrészt, minden zavaró hangforrást iktass ki: ne menjen a háttérben a TV, a rádió vagy a Netflix, zárd be az ajtót és az ablakot a szobában, ahol ülsz.

Tipp: az első befektetés, amit mindig ajánlok, ha videózásról van szó, az a mikrofon. Ha nem tökéletes a képminőséged, de kiváló a hangminőség, azt megbocsájtják a nézőid, ha viszont rossz a hang és nem lehet érteni, amit mondasz, akkor egyből elkapcsolnak. Én a Boya BY-M1 Univerzális Lavalier mikrofont használom évek óta a videóimhoz, 10.000 forint alatti áron kapható, és még sosem hagyott cserben. Ráadásul telefonhoz és kamerához is lehet csatlakoztatni, szóval ha telefonnal videózol, ahhoz is tökéletes, de ha váltani szeretnél egy ponton kamerára, azzal is kompatibilis.

Ha erre az 5 lépésre odafigyelsz, akkor bőven készen állsz arra, hogy elkezd a videók gyártását a Youtube-ra. Ha szeretnéd a lehető legtöbbet kihozni a Youtube csatornádból, akkor töltsd le az ingyenes, 6 lépés az eredményes Youtube csatornáért ebookot.